DENGAN NAMA ALLAH

DENGAN NAMA ALLAH

Halaman

Ingatan untuk ku dan kalian



وَالْعَصْرِ. إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ. إِلَّا الَّذِينَ ءَامَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ.

Yang bermaksud:

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. (Surah Al-Asr, Ayat: 1 - 3).


Mari kita aminkan

Pengikut

Khamis, 30 April 2015

Bapak dan doktor ganti

Ini cerita semasa arwah Bapak bengkak jari hantu. Emak telefon tiba2 jari hantu sebelah tangan kiri arwah Bapak bengkak,bila kakak ziarah betullah,beliau tunjuk jari hantunya bengkak,puncanya bila naik kereta dengan anak2 bapak suka bergayut pada pemegang atas pintu,mungkin tujuannya untuk setabilkan kedudukan tubuhnya,sepatutnya tidak perlu,tapi bapak lakukan juga.Tanpa disedari  beban terkumpul di bahagian  jari hantu kirinya. Kakak urut urut juga guna minyak panas,lalu kakak tinggalkan bapak untuk balik. Sesampai di rumah kakak call bapak tentang perkembangan jari hantu bapak setiap 1jam.Rupa-rupanya tiada tanda kesembuhan. Besoknya kakak datang lagi dan semacam paksa bapak untuk mncari rawatan.Atas cadangan emak bapak dibawa ke kelinik swasta yang popular dan emak biasa pergi di pekan. Di milik oleh doktor india yang convert muslim. Malangnya doktor tersebut tiada,diganti doktor lain,india jugs tapi tidak pasti muslim atau bukan. Jari bapak di xray,tiada kepatahan pun pada tulang,setakat kecederasn pada otot.Sebenarnya tiada lah menarik sangat pada cerits kesakitan Bapak itu untuk di catat di sini. Yang menariknya iala cerita doktor tersebut.
Sepanjang merawat bapak macam- macam perkara yang ditanyakan,antaranya sejarah hidup,anak- anak, keluarga, penyakit2 yang bapak hadapi dan bermacam- macam lagi. Kakak dan  emak yang ada di situ pun bekerja sama membantu bapak memberi pencerahan.
Akhirnya doktor itu menceritakan tentang ibu bapanya.
" My parent pun macam you juga,sudah tua,tapi mereka tidak seteruk yours parent,sebab dia tidak kerja kuat macam yours father,dia sihat masih boleh jogging.Yours father teruk sangat,jalan pun sudah lemah,pakai tongkat,macamana you punya adik beradik boleh bagi dis duduk sendiri? Duduk kampung jauh pendalaman,duduk sama yours mother,i tengok pun sudah lemah,apa2 jadi apa dia boleh buat?"
Kakak rasa diri kakak sperti dipenuhi gas halium lalu terapung diudara seperti belon.Namun mampu beri helah bela diri.
"Bukan kami sengaja nak tinggal bapak di kampung,bapak sendiri yang tak mahu ikut anak2.Tak boleh samakan dengan yours father,dia biasa senang,ini my bapak yang buka kampung,sudah jadi darah daging dia,sekarang kampung sudah senang,mana dia mahu tinggalkan. Lagi anak semua tinggal di bandar,mana dia biasa that situation.sehari dua bolehlah"
Rupa-rupanya dia semakin mengganas
"Tapi yang penting keselamatannya,ini apa ini" sambil menjentik tongkat bapak.tongkat tersebut terlepas dari genggaman bapak dan jatuh ke lantai.Huh ini sudah lebih doktor botak ni .
"Ini tongkat saya jentik sudah jatuh,you ingat sudah selamat ka pakai ini tongkat"
Kakak tengok bapak kesat mata,ya memang ada kebasahan.Kakak tak cukup garang untuk berjuang berhujah dengan doktor tersebut sepatutnya katalah
" Sudahlah dok,saya datang nak buat rawatan fizikal bapak bukan mintak kaunsling,Sekarang hati bapak saya sudah sakit,macamana?ni kamu leter banyak2 makan masa nanti kamu charge mahal pulak." Tapi suara tersebut tidak keluar dari hakum menyebabkan dia semakin menjadi jadi melepaskan riaknya.
"My parent ada rumah sendiri,tapi kami Adik beradik tak mau mereka tinggal berdua saja,mereka sudah lebih tua dari bapak you.Sekarang mereka tinggal dirumah my sister,anak2 lain saport badget termasuk sediakan maid. Every week kami visit her,everytime call tanya khabar. Call our sister,tanya problem. Tak mau dia stress jaga orang tua kena banyak korban. Semua adik beradik share budget,problem etc,patut you adik beradik buat macam sayalah,ini orang tua sudah puas susah,sekarang bagi dia senang rehat. You pun orang tua" sambil tunjuk bapak "Jangan degil bagi susah anak,duduk rumah anak,senang anak mahu jaga,boleh rehat."
Kakak tak tahulah bagaimana hati bapak ketika itu.Kakak beraniksn diri
"Oklah dok.Apa you cakap memang betul juga tapi kita diffrent situation so tak boleh affair.you bagi advice banyak2 takut charge tinggi pulak nanti"
Setelah berbasi2 kami pun keluar,bayaran bilnya? Oh tidaklah setinggi mana walapun guna xray.

Sepanjang perjalanan menghantar bapak ke kampung semua diam,emak,bapak dan kakak yang memandu. Masing-masing melayan perasaan. Perasaan kakak? Pastinya berbaur-baur. Adakah kurang kesungguhan untuk memujuk bapak untuk tinggal bersama sama kakak.Kata kata doktor tadi memang betul,dalam tunjuk maco tadi kakak menanggung malu.
Kalaulahpun Bapak mahu duduk dengan anak-anak adakah anak-anak bapak mampu melakukan apa yang doktor dan adik beradiknya lakukan.

Kakak bercakap dengan Allah " Ya Allah,engkau memberi aku petunjuk melalui situasiini ya Rab,tapi aku tidak tahu penyelesaiannya melainkan petunjuk dari Mu Ya Allah."

Itu semua adalah ketika Arwah Bapak masih ada di dunia ini,sekarang Bapak telah kembali ke alam kekal. Sekarang tinggal lah Emak bersama kakak.

اللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهُ وَارْحَمْهُ وَعَافِهِ وَاعْفُ عَنْهُ

وَأَكْرِمْ نُزُلَهُ وَوَسِّعْ مُدْخَلَهُ وَاغْسِلْهُ بِالْمَاءِ وَالثَّلْجِ وَالْبَرَدِ

وَنَقِّهِ مِنْ الْخَطَايَا كَمَا نَقَّيْتَ الثَّوْبَ الْأَبْيَضَ مِنْ الدَّنَسِ

وَأَبْدِلْهُ دَارًا خَيْرًا مِنْ دَارِهِ وَأَهْلاً خَيْرًا مِنْ أَهْلِهِ وَزَوْجًا خَيْرًا مِنْ زَوْجِهِ

وَأَدْخِلْهُ الْجَنَّةَ وَأَعِذْهُ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ أَوْ مِنْ عَذَابِ النَّارِ.

Maksudnya:
Ya Allah, berikanlah ampunan kepadanya, sayangilah dia, maafkan dan ampunilah dia, muliakan tempatnya, luaskan tempat masuknya, serta mandikanlah dia dengan air, salju dan embun; bersihkanlah dia dari kesalahan-kesalahan sebagaimana baju putih dibersihkan dari kotoran; berikanlah dia pengganti tempat tinggal yang lebih baik dari tempat tinggalnya, keluarga yang lebih baik daripada keluarganya, dan pasangan yang lebih baik daripada pasangannya; masukkanlah dia ke syurga serta lindungilah dia dari azab kubur (atau azab neraka)

Selasa, 2 Disember 2014

Tasyrif 3

Tiba-tiba Kak rock datang lagi

"Cikgu Makbonda tengah buat apa tu" Tanya nya

"Ni hah tengah masukkan data nilam budak"

"Pakai internet lah ye"

"Ye lah ni"

"Cikgu Makbonda boleh ke bsyar telefon guna internet macam uncle Kupusamy tu."

Uncle Kupusamyialah PAR sekolah yang telah bersara bulan lepas.
Rupa-rupanya beliau lah tempat Kak Rock menambah kredit telefonnya.

"Jadi bolehlah Cikgu Makbonda tolong topupkan telefon"

"Boleh je"

"Alhamdulillah lega saya,Saya ingat bila uncle Kupu dan bersara susahnya saya nak topup,nak pergi pekan tak sempat.boleh ye cikgu tolong saya"

"InsyaAllah boleh"

"Ni hah nombornya"

"Nombor siapa ni,saya tak ada simpanpun"

"Mak saya punya lah,Sekejap sekejab habis,saya juga yang kena top up"

"Wah rajin juga mak kamu bergayut ye"

"Bergayut dengan anak-anak dia lah,anak-anak bukan mahu telefon emaknya,kalau emak tak telefon alamat senyaplah cerita mereka,kadang aku tegur mak aku cikgu, janganlah ashik emak je yang telefon, bukan tau dail pun,aku lah yang disuruh,sekarang dia tak suruh aku pasal aku membebel,jadi di suruhlah anak-anak aku.Aku pelik tengok anak-anak mak aku,susah sangat nak telefon emak,tak ada kredit ke.aku tengok telefonnya canggih-cangih,macam cikgu punya ni"

"Sekarang orang dah tak pakai kredit-kredit Kak Rock,percuma je asal ada internet, ada Hang out,ada whatapp, mesenger,webchat, telegram dan macam-macam lagi"

"Manalah mak aku tau benda-benda tu semua"

"Makanya Mak Kak Rock kena pakai internet jugalah kalau nak tau perkembangan anak-anak.Tau cucu tengah buat apa,makan apa,jalan pergi mana,gayut-gayut ni orang sekarang dah tak main dah"

"Huh sampai kiamat lah mak aku tak tau benda-benda tu'

" Tak mustahil Kak Rock,ada orang lebih tua. Yang biasa buat....tapi saya tak nak ajar Kak Rock...nanti asyik berwhatsapp je tak menyapu,guru besar marah baru tau"

Terkekek-kekek dia ketawa.



Catatan Popular