DENGAN NAMA ALLAH

DENGAN NAMA ALLAH

Halaman

Ingatan untuk ku dan kalian



وَالْعَصْرِ. إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ. إِلَّا الَّذِينَ ءَامَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ.

Yang bermaksud:

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. (Surah Al-Asr, Ayat: 1 - 3).


Mari kita aminkan

Pengikut

Selasa, 2 Disember 2014

Tasyrif 3

Tiba-tiba Kak rock datang lagi

"Cikgu Makbonda tengah buat apa tu" Tanya nya

"Ni hah tengah masukkan data nilam budak"

"Pakai internet lah ye"

"Ye lah ni"

"Cikgu Makbonda boleh ke bsyar telefon guna internet macam uncle Kupusamy tu."

Uncle Kupusamyialah PAR sekolah yang telah bersara bulan lepas.
Rupa-rupanya beliau lah tempat Kak Rock menambah kredit telefonnya.

"Jadi bolehlah Cikgu Makbonda tolong topupkan telefon"

"Boleh je"

"Alhamdulillah lega saya,Saya ingat bila uncle Kupu dan bersara susahnya saya nak topup,nak pergi pekan tak sempat.boleh ye cikgu tolong saya"

"InsyaAllah boleh"

"Ni hah nombornya"

"Nombor siapa ni,saya tak ada simpanpun"

"Mak saya punya lah,Sekejap sekejab habis,saya juga yang kena top up"

"Wah rajin juga mak kamu bergayut ye"

"Bergayut dengan anak-anak dia lah,anak-anak bukan mahu telefon emaknya,kalau emak tak telefon alamat senyaplah cerita mereka,kadang aku tegur mak aku cikgu, janganlah ashik emak je yang telefon, bukan tau dail pun,aku lah yang disuruh,sekarang dia tak suruh aku pasal aku membebel,jadi di suruhlah anak-anak aku.Aku pelik tengok anak-anak mak aku,susah sangat nak telefon emak,tak ada kredit ke.aku tengok telefonnya canggih-cangih,macam cikgu punya ni"

"Sekarang orang dah tak pakai kredit-kredit Kak Rock,percuma je asal ada internet, ada Hang out,ada whatapp, mesenger,webchat, telegram dan macam-macam lagi"

"Manalah mak aku tau benda-benda tu semua"

"Makanya Mak Kak Rock kena pakai internet jugalah kalau nak tau perkembangan anak-anak.Tau cucu tengah buat apa,makan apa,jalan pergi mana,gayut-gayut ni orang sekarang dah tak main dah"

"Huh sampai kiamat lah mak aku tak tau benda-benda tu'

" Tak mustahil Kak Rock,ada orang lebih tua. Yang biasa buat....tapi saya tak nak ajar Kak Rock...nanti asyik berwhatsapp je tak menyapu,guru besar marah baru tau"

Terkekek-kekek dia ketawa.



LANGIT

"Mana AhMoi yang duduk sini selalu tu" Saya bertanya pada pemuda Cina  gemok yang duduk di kaunter semasa saya mahu menjelaskan bayaran pembelian alat elektrik. Sebenarnya saja saya beramah tamah sementara menunggu suami ke mesin atm di seberang jalan bersetentang dengan kedai tersebut.Saya kpelanggannya,dia kena layan.

"Dia sudah pergi langit" jawabnya sambil gelak mengada-ngada. Menyampah saya. Saya tinggalkannya buat buat melihat gadjet-gadjet it dalam almari kaca.
"Itu mau ka,harga special untuk you customer lama."

"Tak maulah,bukan keperluan buat masa sekarang"

Sebenarnya saya tak puas hati,mana pergi Ah Moi tersebut,pergi langit? Sudah mati kah? Entah kenapalah saya begitu menyibuk jaga tepi kain Ah Moi.  Saya tanya lagi

" Betullah,dia pergi langit"sambil gelak- gelak lagi.
"Sudah mati ke"
"Pandailah you cakap,mana ada dia keluar lah"
"You kata pergi langit kalau Islam matilah pergi langit"
"Huwyoo,itu macam ka,sorry aaa"
"Apa pulak sorry,you tak salah sama saya pun. Ya lah,dalam Islam,dan semangnya begitulah kalau kita mati,roh kita akan naik kelangit,yang tinggal itu body saja,bila tanam nanti akan hancur"
"Owh itu macam ka"
"Selama ni you tak tau ye,tak apa lah sekarang saya bagi tahu.Nanti satu masa dunia akan kiamat,semua bumi ,matahati,bulan langit hancur.kemudian Allah bangun kan semua orang,roh masuk dalam body.termasuk you dan nenek moyang you.nanti kita kena timbang,banyak buat baik ke banyak buat jahat"
"Siapa baik masuk shurga ka" Dia menyampuk.
" Pandai pun,mana you dengar"
"Adalah sikit- sikit"
"Ya,bila timbang siapa banyak buat baik masukk syurga,kalau banyak buat jahat masuk neraka.Pernah dengar neraka?"
"Sikit-sikit adalah"
"Tak apa you tak salah,orang islam yang salah,tak bagi tahu you.Tak apa,ini saya bagi tahu. Neraka itu tempat paling teruk,api besar yang sangat panas,kita tak boleh mati,hangus  semua badan tapi terus hidup. Yang duduk Syurga apa kita mahu dapat,hidup selama- lamanya"
Dia tercengang
" You tau mana saya dapat cerita ni"
Dia geleng kepala
" Dalam Quran lah,you pernah tengok?"
Geleng kepala
"Oh salah orang Islam lah tak mahu tunjuk sama you,Kalau cara you macamana? You ada kitab"
"Tak adalah....kita ikut saja orang tua cakap"
"Oh itu susahlah,kita hidup kena ada manual,mahu beli vakum pun kena ada manual,hidup pun ada kena manuallah.Quran itu kita punya manual hidup.You niaga untuk apa,"
"Untuk cari wang lah,banyak wang hati senanglah"
"Ye ke ?You tak pernah susah hati?
"Duit banyak isteri lari,anak jahat,sakit, mulut makan tak sedap,pencuri intai,senang ka?"
Dia termenung panjang,suami saya pun tiba. Setelah melangsaikan bayaran saya tutup perbincangan kami.
"Ok,sorry ya kalau kacau you,saya costumer,you kena terima saya,nanti saya datang lagi beli barang saya sambung lagi."
Dia pandang tempat lain.

Adakah ini termasuk dalam ketogari akta hasutan?yang bagi saya satu dakwah.


أعوذ بالله من الشيطان الرجيم
 1 )   Yaa, Siin.
( 2 )   Demi Al-Quran yang mengandungi hikmat-hikmat dan kebenaran yang tetap kukuh,
( 3 )   Sesungguhnya engkau (wahai Muhammad adalah seorang Rasul) dari Rasul-rasul yang telah diutus,
( 4 )   Yang tetap di atas jalan yang lurus (ugama Islam).
( 5 )   Al-Quran itu, diturunkan oleh Allah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Mengasihani,
( 6 )   Supaya engkau memberi peringatan dan amaran kepada kaum yang datuk neneknya telah lama tidak diberikan peringatan dan amaran; sebab itulah mereka lalai.
( 7 )   Demi sesungguhnya, telah tetap hukuman seksa atas kebanyakan mereka, kerana mereka tidak mahu beriman.

Catatan Popular