DENGAN NAMA ALLAH

DENGAN NAMA ALLAH

Ingatan untuk ku dan kalianوَالْعَصْرِ. إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ. إِلَّا الَّذِينَ ءَامَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ.

Yang bermaksud:

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. (Surah Al-Asr, Ayat: 1 - 3).


Mari kita aminkan

Pengikut

Ahad, 23 Mei 2010

Perlakuan yang mencerminkan peribadi

“Comelnya amani”,
“E cute lah….suka sangat…..”
“Bestnya ada adik cam ni ,rasa nak cubitnya pipinya,rasa nak kiss je……..”
Siapa Amani?......oooo anak gadis tunggal pasangan Adam dan Maya dalam sinetron Adam&Maya, masing-masing memperkatakan Amani, sehingga mempengaruhi makbonda unutk melihat sendiri perenan Amani,oh memanglah seperti apa yang diperkatakan,sehingga faecebooknya mampu mengumpulkan ratusan fan. Kanak-kanak sekecil Amini yang hanya pengeluarkan beberapa patah perkataan dalam skrip yang di hapalkan telah menarik ratusan penonton untuk melihat sinetron yang jalan cerita biasa-biasa saje.

Isunya bukanlah tentang drama tersebut…tetapi adalah megenai seorang kanak-kanak yang boleh memegang peranan dan menghafal skrip yang diperdengarkan lalu dizahirkan dalam lakonan.Sememangnya apabila sesuatu dialog itu di latihtubikan ke pendengaran kanak-kanak maka dalam kehidupan biasa akan terluah dari lidah mereka.

Sebanarnya Makbonda nak mengesahkan dialog dari dua orang murid tahun satu,semasa makbonda mengajar Pendidikan Seni .Antara Syasa dan Nana….Hari itu Syasa agak moody sedikit,datang si Nana dibetulkan tudungnya kerana rambutnya terjurai keluar.

“Menyeboklah kamu ni”Kata si Syasa sambil menepis tangan si Nana.
“Orang nak betulkan tudung dia” Kata si Nana sambil bermuka mendung alamat hari nak hujan,
“Lantaklah lah sapa suruh betulkan,aku suruh ke?”
“Rambut awak keluar…..dosa nanti mati masuk neraka baru tau” tetap mempertahankan.
“Biarlah masuk nerekapun bukannya kamu…kan aku sendiri…yang kamu sebuk buat apa”
“Ialah nanti masuk neraka panas,sapa nak tolong”
“Aku punya pasalah nak masuk nerakake panas ke…ngko sebok wat apa…sebok je…kacau je…nyampah aku…aku lari kang baru tau…….”

Si Nana terjeling-jeling dan matanya bertembung dengan mata Makbonda.Lalu Makbonda beri isyarat datang kepada makbonda…lalu makbonda suruh dia buangkan sampah dalam tong sampah.

Sesungguhnya dialog di atas buakan rekaan dan tiada pindaan,hanya nama pelakon sahaja yang makbonda ubah.

Sedikit latarblakang si Syasa ni yang makbonda dengar ialah,ibupanya telah berpisah.Ibubapanya adalah pasangan muda yang asalnya tinggal di Bandar,apabila berpisah ibunya balik ke kempung dan tinggal bersama ibunya dikampung,ayahnya masih di bandar,walaupun begitu semasa pendaftaran awal tahun ayahnya datang dan menjelaskan semua wang persekolahahnnya….apabila pihak sekolah mahu salinan IC ibunya,dengan segera dia keluar dan kembali bersama salinan ic bekas isterinya.Semasa mesyuarat PIBG dia adalah antara kaum bapa yang hadhir diantara jumlah kehadiran kaum sejenisnya yang sekelumit itu. Sementara ibunya pula …semua kami menyangka beliau adalah kakak Syasa sebab penampilannya seperti anak remaja yangberu mengembang itu….bermahkota emas berjalur jalur,seluar ketat bergetah dan T’shirt yang di pakainya boleh di kongsi oleh si Syasa.Bila dia menonggang motorsikal maka tahulah kita warna pantynya.
Dari gambaran latarbelakang ibunya…..tidak hairan bagaimana Si kecil Syasa yang beru meningkat 7 tahun boleh mengeluarkan dialog seperti di atas.

Sebanarnya makbonda sedang mencari skrip minggu depan akan jumpa Syasa lagi…..harap harap dia sedang bertenang…….Ya Allah Berilah aku ilham….. hadhirkanlah sesaorang untuk untuk mengisi tabung ilhamku agar dapat aku suntikan ke dalam jiwa anak seusia ini..

"Setiap anak dilahirkan secara fitrah, kedua-dua ibu bapanya yang menjadikannya Yahudi, Nasrani atau Majusi." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)
Hadis tersebut memberi maksud seperti pepatah lama Melayu di atas iaitu ‘bagaimana acuan begitulah kuihnya’. Ini bermakna tugas ibu bapa bukan sahaja mendidik diri sendiri menjadi manusia yang baik, malah mendidik anak sejak di dalam kandungan sehingga ia lahir ke dunia.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular