DENGAN NAMA ALLAH

DENGAN NAMA ALLAH

Ingatan untuk ku dan kalianوَالْعَصْرِ. إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ. إِلَّا الَّذِينَ ءَامَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ.

Yang bermaksud:

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. (Surah Al-Asr, Ayat: 1 - 3).


Mari kita aminkan

Pengikut

Sabtu, 20 Februari 2010

Bapak Siri 11 (Sembilan per sepuloh punca rezeki itu adalah di dalam bidang perniagaan-Hadith.)

Bapak bukan jenis bissnes minded.Bapak bukan manusia kapitalis yang memikirkan keuntungan diri semata-mata,yang mengambl kesempatan atas kelemahan orang lain,tidak, tapi bapak membuka kedai runcit sejak hanya ada abang dan kakak lagi. Mengapa bapak membuka kedai? Bapak membuka kedai kerana menunaikan ferdhu kifayah. Bapak kasihan melihat Pak Kader,yang terpaksa ke pekan untuk membeli sekati tepung bila Mbok Yam hendak membuat lempeng atau jemput-jemput pisang. Ya,penduduk kampung begitu sukar mendapatkan barang kegunaan harian,lalu bapak membuka kedai,dalam kedai ada jual tepung,gula,beras, minyak gas, minyak makan, garam, biskut, belacan, pisau cukur, sel kering,minyak geliga,mentol lampu picit,nila,oreng bodoh*,ikan kering,ikan bilis,bawang merah,bawang besar,bawang putih,cili kering,gila-gula,keropok udang,dan sebagainya.Hanya ini sahaja yang kakak ingat sebab kakak tidak berapa kuat ingatannya kakak agak lembab,tapi kakak ingat sebab kakak kadang-kadang tolong jaga kedai bila bapak dan emak sibuk.

Bapak akan pergi Pekan Sabak Bernam,di kedai Joo Hen membeli barang-barang tersebut. Barang–barang itu bapak masukkan dalam keranjang atau kotak . Bila tiba menghampiri hari raya bapak akan menjual majerin,gula halus,esen vanilla mercun dan karbait(permintaan utuk membuat meriam).Perjalanan membawa barang bukanlah satu kerja yang mudah,bukan seperti sekarang,lori barang hantar barang ke kedai,peniaga hanya memesan sahaja barang yang diperlukan(siri seterusnya akan di terangkan bagaimana cara hendak ke kampong bapak ketika itu). Setiap kali bapak balik membawa barang, anak-anakamatlah gembira kerana dapat membuka gula-gula dan keropok dari bungkusan,dan masukan dalam balang,masa itula anak-anak dapat habuannya. Anak-anak akan tolong susun dalam kedai. Semasa jaga kedai adakalanya kakak haus sangat ,kakak tidak tahan melawan hasutan iblis, lalu kakak buka tutup oreng bodoh dengan menyendal di kepala paku dinding,bila tidak habis kakak akan tutup balik dan sorokan bawah rak,esok sambung lagi. Bapak mula tutup perniagaanya semasa Anak ke tujuh iaitu Abu Ahnaf,pada tahun 1972.
(siri akan datang akan diceritakan mengapa bapak menutup kedai)


*(sejenis minuman berperisa oren,sasi,aiskrim soda yang di isi dalam botol berwarna gelap macam botol kicap tamin saiz kecil,buatan cina bagan Hutan Melintang,tetepi sekarang sudah tidak di keluarkan lagi sebab pengguna sudah tahu tahap kebersihannya adalah dibawah nombor nol)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular