DENGAN NAMA ALLAH

DENGAN NAMA ALLAH

Ingatan untuk ku dan kalianوَالْعَصْرِ. إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ. إِلَّا الَّذِينَ ءَامَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ.

Yang bermaksud:

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. (Surah Al-Asr, Ayat: 1 - 3).


Mari kita aminkan

Pengikut

Sabtu, 29 Disember 2012

Kasih yang tidak pernah luntur


 

"Demi anak pakcik ni sanggup menghantar anaknya. mereka tinggal di gombak dan hantar anaknya di IPG melaka.

Nak di jadikan cerita pakcik ni tersalah jalan masuk seremban dari gombak dan terus ikut bukit putus melalui kuala pilah untuk ke me
laka melalui tampin. katanya lagi,mereka berdua beranak bertolak dari gombak pukul 3 pagi dan bersolat subuh di nilai kemudian meneruskan perjalananan dan sarapan di kuala pilah.

Mendengar cerita pakcik ni, dlm hati aku berkata, "balik dari melaka ni aku akan ikut jalan blk ke seremban ikut jalan yg pacik ni lalui td" ... bila sudah abis selesai di IPG (instutut perguruan), blk ja terus ikut jln tersebut iaitu dr melaka ke seremban melalui tampin dan kuala pilah. Boleh tahan juga jalan tersebut dgn selekohnya yg tajam dan lory lagi......


Cuba kita bayangkan pakcik ni dgn anaknya melalui jalan ni dgn beg dan bekalan mereka....sebak hati bila mendengar cerita pakcik ni... di kesempatan ini aku sendiri mempelawa pakcik ni pada ari jumaat ini "pakcik tak perlu la amik anak pakcik, nti saya akan hantarkan anak pakcik sekali ke gombak"....


Sayu hati lihat wajah seorg ayah yg sanggup bersusah payah utk anaknya agar anaknya sentiasa berjaya depan matanya sendiri... semoga Allah memberi rezki yg melimpah ruah pada keluarga pakcik ni....


Pada semua,hargai la ayah, bapa, walid, dady, papa, baba kita selagi mereka masih hidup... kasih mereka tidak pernah luntur utk kita yg bernama anak.


- Kisah dari, Kee Perantau Simpang Tiga.


Jangan ingat kita lah orang yang paling hidup susah, ramai lagi yang lagi hidup susah berbanding kita. Ingat juga, jangan kita sombong, kedekut ketika kita senang, kita belum tahu bagaimana kita di hari kita susah nanti. renung-renungkan dan selamat beramal!."

       Saya menjumpai status di atas di satu wall kepunyaan http://www.facebook.com/BercintaSelepasNikah . Sangat menyentuh kalbu saya. Bapak  saya juga pernah dalam situasi begini. Beliau pernah menghantar saya menaiki motorsikal dari rumah ke rumah bapa saudara saya di Felda Sungai Tengi. Besoknya bapa saudara itu menghantar saya ke Maktab Perguruan Sultan Idris di Tanjung Malim. Beliau juga pernah menghantar adik saya dengan menaiki motorsikal dari rumah ke rumah Pak Cik saya di Batang Berjuntai(Sekarang Bistari Jaya) Besoknya Pakcik itu menghantar adik ke Lapangan Terbang subang untuk berlepas ke Leeds,UK.

 Banyak lagi cerita mengenai Bapak sebenarnya yang dialami oleh adik-beradik saya yang lain. Kalau dikalangan mereka mempunyai blog,tentu banyak sekali cerita yang boleh dikongsikan. Sekarang setengah anak-anak kami seperti tidak percaya atau tidak berapa mengambil indah bila kesah Embah mereka diceritakan. Mereka semua sedang diuji oleh zaman keselesaan. Mereka patut tahu bahawa kesenangan yang mereka kecapi sekarang adalah hasil perjuangan Embah mereka memberi peluang anak-anak bersekolah dengan tujuan mengubah perjalanan hidup keluar dari zaman kesukaran yang mereka lalui. Cucu-cucunya yang menikmati.

Saya pernah melihat situasi rakan seasrama saya yang memerahi bapanya kerana datang keasrama,kebetulan bapanya kakinya tempang,dan berjalan agak sukar. Seorang lagi memarahi bapanya kerana bapanya datang keasrama dengan membawa sekeranjang buah rambai untuk dijual kepada penghuni asrama. Dia malu dengan keterampilan bapanya itu. Entah jadi apa rakan itu sekarang,saya pun tidak pernah mendengar khabar berita mengenainya.

Alhamdulillah setakat ini adik beradik saya tetap tidak alpa dengan kedudukan mereka,cuma peluang sahaja adakalanya tidak menyebalahi untuk berhidmat sepenuhnya memandangkan tugas peribadi masing-masing. Saya sangat bersyukur Anak-anak saya berpeluang dapat membantu Bapak. Ketika mereka cuti diantara mereka perna menghantar bapak appointment ke kelinik,mengambil bekalan ubat,keluar membeli belah dan sebagainya. Saya pernah mengungkit bahawa perbelanjaan mereka membuat lesen memandu adalah berpunca dari susah payah Embah mereka. Saya nampak mereka gembira berbakti kepada Embah mereka. Alhamdulillah.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular