DENGAN NAMA ALLAH

DENGAN NAMA ALLAH

Ingatan untuk ku dan kalianوَالْعَصْرِ. إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ. إِلَّا الَّذِينَ ءَامَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ.

Yang bermaksud:

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. (Surah Al-Asr, Ayat: 1 - 3).


Mari kita aminkan

Pengikut

Ahad, 7 Mac 2010

Bapak siri 15 ( Yang patah akan tumbuh, yang hilang akan berganti)

Dulu-dulu, untuk menyeberang Sungai Bernam, penduduk kampong Bapak akan menggunakan sampan.Sampan itu akan di dayung. Atas buah fikiran ginius Bapak,beliau mengajak penduduk kampung membuka syarikat bot penambang.Ada 10 orang yang mahu turut serta,mereka mengumpulkan dana untuk membeli sebuah sampan besar yang di naikan taraf sebagai bot,kerana boleh membawa 5 buah motorsikal , mempunyai bumbung dan dan enjin.Setiap ahli bergilir-gilr mengendalikan bot tersebot selama satu minggu.Bila habis tempoh giliran ahli akan mengira jumlah kutipan,15 peratus akan di serahkan kepada Bendahari syarikat,selebihnya untuk poket ahli. Keuntungan bergantung kepada musim,bila musim perayaan tinggilah jumlah kutipan,kerana ramai penduduk yang berulang-alik,atau bila ada kenduri perkahwinan ramailah orang luar akan masuk dan memenuhkan kantung kutipan.Malang bagi yang kena gilran semasa musim hujan,penduduk lebih rela berhibernisasi dari meredah jalan yang seperti bubur nasi untuk ke pekan.

Waktu paling di tunggu-tunggu ialah bila giliran Bapak tiba.Kakak akan di tugaskan untuk menghantar bekal makan tengahari Bapak. Kakak akan naik basikal besar sejauh 1km,yang ber saiz kira-kira kaki tidak sampai memijak pedal. Bekal itu akan emak ikat di tempat duduk belakang. Bapak dan kakak akan makan bersama di punduk menunggu yang didirikan dengan tiang yang tinggi,agak-agak tidak dapat di gapai haiwan liar. Nikmat sungguh makan bekal yang dibungkus oleh emak menggunakan daun pisang.Bila tamat hari giliran Bapak,Bapak ajak kakak dan adik-adik tolong kira syiling. Bapak ajar cara kira,Syiling 10 keping syling 10sen = $1, 5 keping syiling 20sen=$1….dan seterusnya.

Pada hari itu Pak Selamat menyerahkan kunci bot setelah beliau habis giliran dan akan diganti oleh Bapak. Pada pagi itu apabila Bapak sampai jeti,di dapati bot telah ghaib.Rupa-rupanya semasa Pak Selamat menambat bot,bot itu terletak di bawah jeti,bila air pasang bot tersebot tidak dapat timbul di permukaan akibat tersangkut pada kayu jeti,akibatnya bot tersebot tenggelam. Kejadian itu menyebabkan seluruh penduduk kampong berduka nestapa,bagai kematian seorang raja layaknya.Seluruh mereka bekerjasama untuk menimbulkan bot tersebot,namun usaha mereka gagal.

Dengn menggunakan dana yang terkumpul mereka menggantikan dengan bot lain. Kali ini Bapak menarik diri dari turut serta.Bapak mahu berehat,tambahan lagi jalan darat yang tidak melalaui sungai telah siap pembenaanya.Ini adalah photo bot yang diambil pada tahu 1983,bapak sudah tidak terlibat dalam pengurusan bot tersebut.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular