DENGAN NAMA ALLAH

DENGAN NAMA ALLAH

Ingatan untuk ku dan kalianوَالْعَصْرِ. إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ. إِلَّا الَّذِينَ ءَامَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ.

Yang bermaksud:

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. (Surah Al-Asr, Ayat: 1 - 3).


Mari kita aminkan

Pengikut

Khamis, 11 Mac 2010

Bapak siri 16( Balasan yang seburuk-buruknya bagi orang yang menyembunyikan ilmu agama.)


Sekitar 1961 hingga 1966,pada ketika itu masih tinggal du rumah lama(seperti rumah penduduk di kampucea dalam post Bapak siri 1)pada ketika itu anak bapak baru 4 orang anak iaitu Abu Amin,Umi Atiqah(Kakak) dan Abu Hasan, Bapak belum membuka sekolah agama bawah surau,setiap petang membawa ke isya’ akan datang beberapa anak-anak muda remaja mengaji di rumah Bapak. Meraka antaranya ialah Asan, Mawar, Sijam, Jelan, Son, Nasoha,Tamel,Kamal dan beberapa orag yang kakak tidak berapa ingat. Lepas solat maghrib mereka akan belajar membaca Al Quran,juga Bapak akan membuka kita-kitab koleksi Bapak yang penuh dalam almari kitab Bapak.Mereka ini ada yang telah tamat sekolah rendah,dan ada yang tidak pernah bau sekolah. Sekarang Asan telah menajdi Imam 1 di masjid Kebun baru,Mawar Imam di masjid kampong Bapak,Kamal menjadi  Imam dan masjid Pekan Sabak Bernam,Tamel,Son dan dan Nasoha masing-masing menjadi bilal dan siak.Semakin hari semakin bertambah anak murid Bapak, itulah yang membawa kepada idea penubuhan sekolah agama bawah surau seperti siri yang lepas.

Selain itu Bapak juga mengadakan pengajian d suaru pada waktu malam untuk kaum lelaki seminggu sekali,dan untuk kaum ibu di adakan pada pagi Jumaat .Kaum wanita mengaji dengan membawa anak masing-masing,dari rumah telah di siapkan bekal dan air supaya anak-anak mereka tidak menggangu sepanjang kelas berjalan. Anak-anak di biarkan bermain di luar kelas, kadang kadang mereka bermain tepi kolam atau parit,tetapi tidak pernah ada kejadian trajis berlaku. Saat itulah yang kakak paling suka,kakak boleh main dengan Ayob, Minah, Milah, Jamberi, Pie, din dan lain-lain. Berbagai-bagai skill permainan yang kakak dapati di sini. Peluang ini hanya boleh di dapati bila cuti sekolah,bila hari sekolah kakak akan bersekolah.Tetapi walau bagaimana seronok bermain kakak masih diberi tanggungjawab menjaga adik-adik.

Beginilah lebih kurang cara kehidupan kami ketika ituHadis Kedua Puluh Sembilan

29- عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ سُئِلَ عَنْ عِلْمٍ فَكَتَمَهُ أَلْجَمَهُ اللَّهُ بِلِجَامٍ مِنْ نَارٍ يَوْمَ الْقِيَامَةِ. (أبو داود والترمذي)

29- Dari Abu Hurairah, r.a., dari Nabi s.a.w., sabdanya: "Sesiapa yang ditanyakan kepadanya mengenai sesuatu ilmu (agama), lalu ia menyembunyikannya nescaya Allah mengekang mulutnya dengan kekang dari api neraka, pada hari qiamat kelak."

( Abu Daud dan Tirmizi)
(Siri yang akan datang di ceritakan trajidi kebakaran di kebun bapak)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular