DENGAN NAMA ALLAH

DENGAN NAMA ALLAH

Ingatan untuk ku dan kalianوَالْعَصْرِ. إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ. إِلَّا الَّذِينَ ءَامَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ.

Yang bermaksud:

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. (Surah Al-Asr, Ayat: 1 - 3).


Mari kita aminkan

Pengikut

Sabtu, 28 Oktober 2017

Nyamuk – Mosquito. #SatuHariSatuPerkataanArab

No automatic alt text available.

Nyamuk – Mosquito.

Perkataan arab kelapan : “ba’udhoh” ertinya “seekor nyamuk” atau “a mosquito”.

Jeng…jeng… Hari ni genaplah seminggu kita mula ‘Jom Belajar Arab’ ni. Alhamdulillah. Jazakumullahu khairan semua atas sokongan yang amat menggalakkan. Baru seminggu dah hampir 4000 likes, Alhamdulillah… boleh sebar-sebarkan lagi… Belajar bahasa Arab, bahasa Al-Quran ini besar ganjarannya dari Allah SWT. InSyaAllah.

Kesemua tujuh perkataan-perkataan arab kita selama seminggu yg lalu, senang-senang saja…. Yang kelapan ini pula, pertama kali akan kita selitkan di sini, perkataan yang agak tidak biasa kita dengar disebut oleh orang-orang di sekeliling kita, walaupun sebenarnya nyamuk itu adalah sejenis makhluk yang tak asing dalam kehidupan kita seharian. Kita lihat nyamuk hampir setiap hari, tapi kita hanya kenal namanya sebagai ‘nyamuk’ dan ‘mosquito’ sahaja. Sedangkan Al-Quran dan hadis ada menyebutnya).

So hari ini, jom start menghafal nama nyamuk dalam bahasa arab…

Di dalam al-Quran cuma ada satu sahaja ayat yang sebut tentang “ba’udhoh”, iaitu surah Al-Baqarah ayat 26, yang bermaksud :

“Sesungguhnya Allah tidak malu membuat perumpamaan berupa nyamuk atau yang lebih (rendah) daripadanya, maka adapun orang-orang yang beriman mereka akan mengetahui bahawa perumpamaan itu benar dari Tuhan mereka; dan adapun orang-orang kafir pula maka mereka akan berkata: "Apakah maksud Allah membuat perumpamaan dengan ini?" (Jawab): Tuhan akan menjadikan banyak orang sesat dengan sebab perumpamaan itu, dan akan menjadikan banyak orang mendapat petunjuk dengan sebabnya; dan tidak disesatkanNya dengan sebab perumpamaan itu melainkan terhadap orang-orang yang fasik.”

Di dalam hadis pula, Rasulullah SAW bersabda “Seandainya dunia ini di sisi Allah senilai harganya dengan sayap nyamuk niscaya Allah tidak akan memberi minum barang seteguk sekalipun kepada orang kafir” (HR. Tirmidzi, ‘hadits hasan sahih’)

Cubalah fikir-fikirkan maksud ayat Quran dan hadis mengenai nyamuk ini...No automatic alt text available.
"Sesungguhnya Allah tidak malu membuat perumpamaan berupa nyamuk atau yang lebih daripadanya...." (Al-Baqarah : 26)

No automatic alt text available.

Seandainya dunia ini di sisi Allah senilai harganya dengan sayap nyamuk niscaya Allah tidak akan memberi minum barang seteguk sekalipun kepada orang kafir” (HR. Tirmidzi, ‘hadits hasan sahih’)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular