DENGAN NAMA ALLAH

DENGAN NAMA ALLAH

Ingatan untuk ku dan kalianوَالْعَصْرِ. إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ. إِلَّا الَّذِينَ ءَامَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ.

Yang bermaksud:

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. (Surah Al-Asr, Ayat: 1 - 3).


Mari kita aminkan

Pengikut

Selasa, 10 November 2009

Masa Hadapan siapa yang tahu

Satu ketika di sebidang tanah yang baru di beli makbonda dan ayahanda dengan penuh ghairah bertanam-tanaman,sambil bersembang-sembang tentang masa depan.

“Esok anak-anak kita balik kampong berebut-rebut petik buah,duduk-duduk bawah pokok mangga pegang pisau makan bawah pokok, panjat-panjat pokok makan atas pokok”

“Entah sempat masak ntah tidak mangga ni, dah di petiknya,cicah kicap ngan gula”

“Nanti bila nak balik asrama ke,balik rumah dia ke berebut-rebut penuhkan beg,penuhkan bonet”

Sekarang,buah mangga sampai gugur ditanah,buah limau pecah di pokok,buah mata kucing jadi santapan Sang kluang,buah jambu air berkitar semula jadi baja.Bonda kutip buah mangga,masukan bakul letak di dapur,tak ada sorang pun yang peduli. Bonda kopek duduk depan tv masukan dalam pinggan,bonda bangun nak buang kulit,datang lagi dah kosong pinggan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular